Tips voor een sterke homepage

Tips voor een sterke homepage op jouw website

Tegenwoordig is het erg makkelijk om je eigen website te maken. Dankzij WordPress en een hele hoop thema’s of builders kan bijna iedereen zijn of haar eigen website bouwen. Dat is echt super fijn en ik juich dat ook zeker toe. Alleen is het wel zo dat een website die goed is opgebouwd, ook echt meer resultaat kan boeken. Dus soms is het ook verstandig om even iemand die dit al vaker heeft gedaan, mee te laten kijken naar jouw website en deze te optimaliseren. Je hoeft echt niet altijd direct een hele dure nieuwe website. In deze blog geef ik je een aantal tips voor een sterke homepagina, wat jij zelf kan doen om je website te verbeteren en geef ik een paar leuke voorbeelden van websites die zijn geoptimaliseerd.


Handige tools voor jouw website

Je website groeit over de tijd heen en je voegt er pagina’s aan toe. Om het overzicht te behouden kan het helpen om af en toe even in kaart te brengen welke pagina’s je hebt en wat hier te zien is. Hiervoor kan je bijvoorbeeld heel makkelijk screenshots van de hele pagina maken (ik gebruik hiervoor de tool Awesome Screenshot extensie voor Chrome of Firefox) en deze in de tool Figma naast elkaar zetten. Zo zie je meteen wat wel duidelijk is en welke pagina misschien eruit of nieuw gemaakt moet worden. Als je nieuwe pagina’s wil designen kan dat ook heel fijn werken in Figma, omdat je sneller kan designen dan dat je dat in WordPress zou kunnen doen. Wel belangrijk dat je de opties van je template kent.


3 ingrediënten voor een goede homepage

Een hele tijd geleden deed ik een actie op Facebook waar je mij je website kon sturen en ik 3 tips gaf over wat je hier beter zou kunnen doen. Grappig genoeg kwamen op de meeste websites van hippische ondernemers precies dezelfde dingen naar voren. En dat is zonde, want vaak kan je met een paar handigheidjes de website echt verbeteren.

Er zijn eigenlijk drie hele belangrijke ingrediënten voor iedere homepagina. Het maakt trouwens niet heel veel uit wat voor website template je gebruikt of in welke sector je zit. Deze dingen zijn altijd belangrijk:

1) dat je waardepropositie of USP altijd bovenaan de pagina staat
2) dat je toegang tot meer informatie biedt op een leuke manier
3) dat je het veilig maakt om de site te ontdekken zonder meteen te willen verkopen

Het is dus super belangrijk dat je de aandacht van jouw websitebezoeker direct getrokken hebt. Daarnaast is duidelijke navigatie heel belangrijk! Je hoeft niet álle details van je bedrijf op de homepagina te zetten (liever niet zelfs!), maar het moet wel heel duidelijk zijn dat deze informatie er is en waar mensen hier naar toe kunnen doorklikken.
En tot slot moet je de websitebezoeker een “veilig” gevoel geven. Het is erg onwaarschijnlijk dat iemand direct bij de eerste keer van het bekijken van je website iets bij je gaat kopen. Geef iemand de tijd om het product of de dienst die jij aanbiedt te “leren kennen” en ontdekken. Zet dus niet bovenaan je homepagina een button met “kopen”.


Nog meer tips


1. Heet mensen geen welkom

Vaak zie je nog “Welkom op deze website” op de homepage staan. Dat is zonde van de tijd van je bezoeker eigenlijk. Want hij heeft door deze zin te lezen nog niks over jou of jouw diensten geleerd. Herinner je dat een websitebezoeker tussen 5 en 10 seconden besteed om te beslissen of deze website hem verder kan brengen. Je wil dus veel liever dat hij in deze tijd jouw waardepropositie of unique selling point heeft gelezen dan dat die een zin heeft gelezen die hem een gevoel van welkom had moeten geven. Zorg door de lay-out en duidelijkheid ervoor dat mensen zich welkom voelen op je website. Maar verspil niet de tijd van je bezoeker door dat letterlijk op te schrijven.

2. Vul tekst aan met beeld 

Sommige mensen lezen graag, andere zijn meer visueel. Dat ligt een beetje aan onze voorkeuren, maar ook aan hoeveel tijd wij willen besteden om iets uit te vinden. Op je website probeer je daarom beide type websitebezoekers te bedienen. Probeer daarom altijd de tekst ook aan te vullen met beeld. Vaak geeft een beeld de bezoeker een idee hoe het eruit komt te zien als die jouw product gaat kopen of jouw dienst gaat afnemen. Dus naast te vertellen hoe goed je bijvoorbeeld les kan geven en waar je op let in je lessen, is het fijn als mensen ook een foto kunnen zien van hoe je met veel plezier les geeft.

3. Zorg voor een afwisselende lay-out 

Vaak willen wij op onze website best wat informatie geven. Maar als je naar je eigen internet gebruik kijkt dan weet je dat om grote stukken tekst te lezen je echt even de tijd moet nemen. Net zo voor deze blog. Grote kans dat je die niet even spontaan tussendoor gaat lezen maar dat je eerst even doorheen scrolt – is dit interessant? En pas als het antwoord hierop ja is dan een moment neemt om echt te lezen. Precies dit gebeurd ook bij een website. Daarom wil je jouw verhaal makkelijk op te nemen maken en dat doe je dus door op je website met blokken en lay-out te spelen. Soms zet je iets in een tekstblok, daarna gebruik je weer bullets en je zet verschillende dingen in anders uitziende blokken. Op die manier maak je jouw website scanbaar en motiveer je mensen om te lezen.

4. Check ook altijd alles mobiel

Op de meeste websites is het mobiele verkeer tussen de 60 tot 70% van alle bezoekers. Dus dat je website er mobiel goed uit ziet is enorm belangrijk. En toch worden veel websites voor desktop gebouwd en nooit bekeken op mobiel. Altijd als je aan de slag gaat met je website, is het dus belangrijk om deze ook even te openen op je mobiel (en misschien ook op je tablet). Dan krijg je een goed beeld hoe alle bezoekers jouw website dan zien. Het is namelijk erg zonde om mensen op een mooi opgemaakte pagina te laten komen, die op mobiel helemaal niet werkt.

Website tuning

Nu kun je met deze tips al een hele hoop zelf verbeteren. Maar soms is het geen gek idee om iemand mee te laten kijken die er net iets meer verstand van heeft. Zo deed ik een tijde terug een redesign van de homepage en de opleidingspagina’s voor Academie Paard & Hond, verbeterde ik de website in het huidige template voor TheHorsupCompany en maakte ik voor Celine van der Stroom een pagina om haar trainingstouw te verkopen. Allemaal zonder aan de opzet van de website te komen en gewoon binnen de mogelijkheden en uren die de ondernemer hieraan wilde besteden.

Natuurlijk bespreken we vooraf wat realistisch is maar meestal kan dit al in 2 of 3 uur voor één pagina. Een top oplossing als je even geen tijd hebt of geen idee hoe je een bepaalde pagina moet aanpakken. Neem contact op als je interesse hierin hebt.

Succes weer!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.