Starten met adverteren op social media – Tips en trucs

Door te adverteren op social media kan je jouw bereik als hippische ondernemer enorm vergroten. Maar hoe pak je dit aan? Je leert praktische handvatten in deze blog.

Social media was jarenlang een kanaal waar je heel makkelijk en zonder geld of moeite een grote groep mensen kon bereiken. Je poste iets en al je volgers van je pagina kregen dit vervolgens aangeboden. Door de groei van Facebook, Instagram en co in aantal gebruikers, maar ook door de groei van mensen die dit commercieel gingen inzetten, hadden deze platformen  een probleem. Ze werden te commercieel en je had minder zin om je timeline te checken omdat deze vol stond met advertenties, like, share en win acties en andere productgerichte posts. Niemand checkt elke dag een platform met alleen maar advertenties. 

Door een aanpassing in het algoritme krijg je meer relevante posts te zien van familie en vrienden en minder posts van bedrijven.

Er moest dus iets gebeuren om als platform relevant te blijven voor de gebruikers. Het algoritme dat bepaald welke dingen je in de timeline ziet werd aangepast. Hierdoor kreeg je weer meer relevante posts te zien van familie en vrienden en minder posts van bedrijven. Dat is op de ene manier natuurlijk super goed, maar wat er ook bij komt kijken is dat je bereik als bedrijf erg onderuit ging. 

Nu is het dus veel moeilijker om organisch – dus zonder te betalen- mensen te bereiken op deze platformen. Ze worden daarom ook steeds meer “pay to play” platformen genoemd. Je moet dus eigenlijk betalen om nog steeds mee te doen en meer bereik te hebben. En ondanks dat veel ondernemers al experimenteren met advertenties, zien ze vaak de resultaten een beetje tegenvallen in het begin. Waar dit aan kan liggen en hoe je effectief kan adverteren op social media wil ik in deze blog posts iets meer vertellen.

Moet je wel of niet adverteren op social media?

Zoals ik al zei wordt voor bedrijfspagina de groep die je met een organische post kan bereiken steeds kleiner. Bij grote pagina’s kan dat tussen 2 en 10 procent van de volgers zijn. Dus dat betekend dat als je een Facebook pagina hebt met rond de 20.000 volgers (likes) dan kan een post maar tussen de 400 en 2.000 mensen bereiken. Kleinere pagina’s hebben trouwens meestal nog een hogere score hierop. Je kan dit best een keer uitrekenen voor jouw pagina. Jouw gemiddelde bereik van een post hoeveel percentage van je volgers is dat? 

Als je goede engagement rates hebt – dus mensen veel op je posts reageren, de post delen of reacties achterlaten, dan is dit getal waarschijnlijk hoger en bereik je nog best wat mensen. Het algoritme kijkt namelijk naar interactie omdat dit aangeeft dat een posts relevant is voor de doelgroep. Reageren dus veel mensen op je post, dan bereikt die snel ook veel meer mensen. Niet alleen omdat die dan in de timeline van vrienden van de reageerder verschijnt, maar ook omdat dit een signaal is voor facebook dat dit dus een goede post is om aan anderen te laten zien. 

Als je goede engagement rates hebt dan bereik je waarschijnlijk nog veel mensen met organische posts. Als niet kan adverteren helpen.

Is het voor jou lastiger om mensen zover te krijgen om op je posts te reageren omdat ze het wel zien maar niet een reactie waard vinden, of omdat je nog een kleine pagina hebt en mensen het gewoon nog niet doen, of omdat de groep volgers niet heel betrokken is? Dan is het voor jou waarschijnlijk lastiger om meer mensen te  bereiken. Dan zie je het bereik van je posts waarschijnlijk afnemen. 

In dit geval kan adverteren er ook bij helpen. Je kan namelijk met een advertentie ook gewoon ervoor zorgen dat al je volgers jouw posts te zien krijgen. En natuurlijk biedt een advertentie ook enorme kansen om nieuwe mensen te bereiken die je met een organische post sowieso veel minder zou kunnen bereiken.

Verder is het natuurlijk ook zo dat niet iedereen die in de laatste tijd een keer op je posts heeft gereageerd ook meteen je pagina heeft geliked. Ook deze mensen kan je specifiek met een advertentie targeten. Verder kan het adverteren op Facebook of Instagram er ook weer voor zorgen dat deze platformen je posts toch weer aan meer mensen laten zien. Gewoon omdat je wat geld hebt uitgegeven. Er is natuurlijk ook een groot maar: het kost geld. Dus op het moment dat je dit gaat doen wil je wel van te voren even nadenken over wat je hiermee wil bereiken en ervoor zorgen dat dit ook resultaat geeft. 

Wat voor resultaat kan je verwachten van je advertentie?

Je wil dus een doel gaan stellen voor je advertentie, maar het is niet makkelijk om hiermee te beginnen. Wat moet je überhaupt uitgeven en wat voor resultaat is dan eigenlijk redelijk? Een eerste getal dat je vaak hoort is dat de kosten om 1000 mensen te bereiken bij Facebook rond de 10€ liggen. Dus met 10 Euro kan je ervoor zorgen dat 1000 mensen je bericht hebben gezien. Je bepaald je budget natuurlijk helemaal zelf, maar het ligt uiteraard aan je verwachtingen en je inzet hoe goed dit budget ingezet wordt.

Vaak heeft een succesvolle campagne kosten tussen 0,01 en 0,30 cent per weergave. Verkeer naar je website sturen kost tussen 0,30 en 1,00 euro per klik. Een download van een e-book of andere vorm van weggever zou tussen 0,5 en 3,00 euro per email adres moeten kosten. En voor een conversie hangt het ook weer sterk af van je product. Ook wat je kan uitgeven ligt natuurlijk heel erg aan wat je hiermee kan bereiken. Als je door een advertentie direct iets wil verkopen dan is een andere prijs redelijk dan als je alleen wil dat je meer mensen bereikt. Het is wel zo dat je in het begin vaak hogere kosten ziet dan als je al een tijdje adverteert op Facebook of Instagram.

Hoe maak je een advertentie op social media?

Het is je misschien al opgevallen dat ik vaak Facebook zeg als ik het over social media adverteren heb. Er is natuurlijk meer dan alleen Facebook. Zo kan je ook op Linkedin met veel mogelijkheden adverteren. Het is wel zo dat Linkedin voor de meeste van ons in de hippische branche niet zo aantrekkelijk is. Hier zijn de kosten om 1000 mensen te bereiken vaak ook hoger – namelijk rond de 50€. Dit komt doordat de doelgroep iets serieuzer is en de resultaten daardoor ook iets hoger. Maar voor de meeste mensen is dus Facebook eigenlijk het platform om te adverteren. En als ik dan zeg Facebook bedoel ik niet alleen Facebook maar ook Instagram. Want beide platformen beheer je vanuit de Facebook ad manager. 

Als je wil beginnen dan komen er een heel hoop advertentie opties en formaten op je af. Vaak zijn mensen dan ook zoekende welk formaat foto’s je nodig hebt of uit welke doelgroepen je kan kiezen. In deze guide vind je hulp hierbij. In deze handige infographic zie je namelijk alle mogelijke Facebookadvertentie opties. Je ziet de bijbehorende formaat foto en ook de verschillende aantal tekens voor de tekst. Zoals je ziet kan je op bereik of op conversies adverteren. Ik adviseer vaak om direct te gaan voor iets waar je op kan sturen dus conversies. Dit zou ook het downloaden van een gratis weggever kunnen zijn. Maar advertenties op bereik zijn vaak iets ongrijpbaar en zijn moeilijk te meten of dit nu echt succesvol was of niet. Daarom richt ik mijn advertenties wel vaak op conversies en niet op bereik.

Visuals voor bij je social media advertentie – gebruik Canva

Adverteren op social media leeft van visuals. Je hebt namelijk sterke foto’s en plaatjes en het liefst ook video’s nodig voor bij je advertenties. Deze tool heb ik al meerdere keren als tip gegeven, maar ik blijf er echt zo van overtuigd. Dit is een tool waar elke ondernemer van zou moeten weten. Canva is namelijk gratis (voor een groot deel) en erg makkelijk te gebruiken. 

In Canva kun je heel eenvoudig designs en plaatjes maken. En daar hoef je echt niet een designer voor te zijn, want Canva heeft gewoon ook veel vooraf gemaakte templates die je kan gebruiken en kan vullen met je eigen content. 

Let er wel op dat je een beetje uniek blijft. De laatste tijd zag ik een canva-template bij 4 verschillende hippische bedrijven op Facebook terugkomen. Allemaal wel in andere kleuren, maar toch het standaard template. Dat kan erg verwarrend zijn voor je volgers, omdat ze dan twijfelen of iets wel of niet van jou is. Herkenning is namelijk een belangrijke factor op social media. Door dezelfde stijl of kleuren te gebruiken kunnen mensen heel snel uitvinden dat deze post of advertentie van jouw is. Idealiter herkennen ze de posts ook als bijpassend bij je website en de rest van je huisstijl. 

In Canva kun je alle plaatjes en zelfs video’s maken die je nodig hebt voor het adverteren op Facebook en het weet ook de juiste formaten erbij. En nog beter: Met de gratis versie kun je prima uit de voeten! Het hoeft je dus in het begin geen geld te kosten om goede plaatjes te maken. Wat wel belangrijk is, is dat je een beetje blijft experimenteren met wat werkt. Gebruik ook niet te veel tekst op de plaatjes omdat Facebook dat minder fijn vind. Omdat het voor Facebook meer werk is om tekst op plaatjes uit te lezen. Ze lopen gevaar dat er dingen op staan die ze liever niet op hun platform hebben. Daarom is het gebruik van tekst wat minder populair bij Facebook. Bij het inladen van je plaatjes checkt Facebook deze dus ook op het gebruik van tekst.

Nu nog een paar handige tips voor het adverteren op social media

Als je misschien mede door mijn uitleg hierboven nu aan de slag wil gaan met je eerste social media advertentie campagne, dan heb ik nog een paar praktische tips voor je. Naar mijn mening zijn er drie dingen die je moet onthouden als je de eerste stappen zet. 

Deze ga ik kort toelichten en wat meer uitleggen waarom ik vind dat deze belangrijk zijn. Je moet je hiervan niet af laten schrikken – ik juich het juist toe dat je wil gaan adverteren op social media. Het is namelijk een goed idee dat je hier eerste stappen in gaat zetten en dat je van deze stappen weer leert voor de toekomst.

Leveren je advertenties dus in het begin nog niet genoeg resultaat op? Dan kan je het geld wat je erin hebt gestopt ook zien als geld waarvan je iets hebt geleerd. Dat laat het wat minder frustrerend zijn als je niet meteen een overweldigend resultaat uit je advertenties haalt. Je moet namelijk er ook rekening mee houden dat jij nog lerende bent. Maar ook dat facebook jou en jouw pagina nog beter moet leren kennen en ook een beetje moet leren wat goed werkt en wat niet. Je moet dus eigenlijk je advertentieaccount eerst een beetje opwarmen. 

Om je toch een goede start te geven hier dus drie tips waar je sowieso rekening mee wil houden.

Tip 1: Zorg dat je goed kan meten

Het belangrijkste als je met Facebook aan de slag gaat is dat je kan meten wat er gebeurd. Je wilt achteraf namelijk scherp op je cijfers letten en echt evalueren of het gewerkt heeft wat je in gedachten hebt. Vooraf zou je dus ook erover na moeten denken hoeveel een klant waard is voor jou en wat een email adres mag kosten bijvoorbeeld. Je moet dus de klantwaarde kennen en je bewust zijn van je strategie. 

Zorg dan ervoor dat je direct weet wat jouw advertenties hebben gedaan. Dus dat je pixel goed is ingericht en op de juiste pagina’s het juiste meet. En dat je met UTM linkjes of trackers uit Facebook goed kan kijken wat het resultaat is van deze acties. Neem ook de tijd om achteraf goed naar de resultaten te kijken en echt even een formele evaluatie te maken. Vaak krijg ik dan de vraag naar de benchmarks om mee te vergelijken. Dus ik heb even drie cijfers voor je opgezocht die je kan gebruiken als benchmark.

Natuurlijk ligt het ook altijd heel erg aan de doelen die je met de campagne voor ogen had, maar kijk dat je cost per click (CPC) rond €0,50 liggen. Je cost per mille (CPM) zou rond €7,38 moeten zijn en je click through rate (CTR) Zou bij 1,44% moeten liggen. Vergelijk je resultaten dus met deze cijfers en kijk hoe jouw advertenties hebben gescoord. Probeer dan ook even goed stil te staan bij waarom je resultaten beter of slechter zijn zodat je dit voor vervolg campagnes weer mee kan nemen.

Tip 2 : Begin met een warme doelgroep

Zet je net de eerste stappen met social media advertenties? Dan raad ik eigenlijk altijd aan om met een warme doelgroep te beginnen. Vooral als je net begint met adverteren op social media is dit een handige doelgroep.

Dat betekent dat je dus niet op interesse random mensen gaat targeten op Facebook. Maar dat je het bericht laat zien aan mensen die je bedrijf al kennen. Dit kan je email lijst zijn, je klantenlijst of bezoekers van de website (afhankelijk van hoe lang je pixel al aan staat). Maar het kunnen ook mensen zijn die in de laatste tijd veel interactie met je Facebookpagina hebben gehad, of de pagina een like hebben gegeven. 

In tweede instantie kan je dan daarvoor kiezen om deze doelgroepen te gebruiken om hiervan lookalike doelgroepen in te stellen. Op deze manier heb je meestal meer resultaat en dus motivatie om door te gaan dan dat je in het begin moet zoeken hoe je een goede doelgroep op interesse instelt. Een koude doelgroep is namelijk vaak duurder om te bereiken en zou ook veel minder snel op je aanbod ingaan omdat ze jou nog niet kennen en dus misschien ook nog niet vertrouwen. 

Denk dus na hoe je de mensen die al dicht bij je kanaal staan makkelijk over de streep kan trekken en hoe je deze goed kan instellen als doelgroep op facebook. Er zijn veel mogelijkheden om doelgroepen hiervan aan te maken en deze in combinaties in jouw advertenties te gebruiken.

Tip 3 : Laat Facebook zijn werk doen

De laatste tip voor het adverteren op social media is dat je de functies en slimmigheden van het platform gaat gebruiken. Facebook heeft met zijn ad manager best een geavanceerd platform ontwikkeld die veel kan qua machine learning en artificial intelligence. Dat betekent dat Facebook eigenlijk heel goed weet bij welke mensen jouw advertentie kans maakt.

Stel je advertenties dus zo in dat Facebook dit zelf gaat optimaliseren. Dus kies bij de instellingen ervoor om Facebook het budget zelf over de campagne te laten verdelen. Zorg ervoor dat er genoeg advertenties (vuistregel is 4) in elke ad set staan om mee te rouleren. Facebook zoekt dan zelf wel de advertentie die per persoon het beste past. En Facebook laat de advertenties die het beter doen meer zien dan de advertenties met minder resultaat.

Je kan zelf een hele dynamische advertentie instellen waar Facebook uit een aantal visuals en aantal opties teksten zelf de beste advertentie maakt. Mijn ervaring is wel dat dit voor het begin erg complex wordt en ook super moeilijk te analyseren is. Dus ik raad dit voor het begin niet aan. 

Ondanks dat Facebook veel automatisch kan, moet je wel blijven checken. Je wilt de advertentie net voor het live gaan even goed nalopen en kijken of alles goed ingepland is. Datzelfde wil je na 3 dagen ook doen. Daarna wil je eigenlijk elke week een controlemoment inplannen. 

Je kan natuurlijk al met hele kleine budgetten adverteren. Maar pas als je wat meer uitgeeft kan Facebook qua optimalisatie echt zijn werk doen.

Ga vooral beginnen met advertenties op social media

Als laatste wil ik je nog meegeven dat het wel de moeite waard is om hier eerste stappen in te zetten en hiervan te leren. Verwacht niet dat je binnen een paar dagen alles onder de knie hebt en dat je advertenties meteen winstgevend zullen zijn, maar elke stap is er een. Ik kan je garanderen dat de ervaring die je gaat maken door dit uit te proberen nooit weggegooide tijd zou zijn en je hebt deze eerste stappen nodig om in de toekomst social media echt effectief in te zetten zonder dat je elke dag in de stress moet schieten over wat je nu weer wil posten. 

Heb je hulp nodig bij het adverteren op facebook? Neem dan contact met mij op.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.