Denk je wel eens bij jezelf “Hoe vaak moet ik eigenlijk iets op social media posten?”. Dan ben je zeker niet de enige. Het is vaak lastig in te schatten hoe vaak je iets wilt posten, en wat je wilt posten. Laat je bijvoorbeeld in je posts alleen maar content over je producten zien, over je bedrijf, of post je ook andere content? Dit zijn allemaal vragen waar veel ondernemers het moeilijk mee hebben. Maar, wij gaan via deze blog proberen om hier wat meer duidelijkheid in te krijgen.
Wat betekent organisch social media inzetten?
Het organisch inzetten van je social media betekent eigenlijk niks meer en minder dan het inzetten van social media zonder advertenties. Je betaalt er dus niet voor. Erg handig zou je denken, maar in de laatste jaren is het organische bereik van de social media platformen enorm afgenomen. Dit heeft te maken met het nieuwe algoritme van Facebook. Facebook geeft namelijk voorrang aan persoonlijke berichten. Zo krijg jij dus meer content te zien van je vrienden en familie en wat minder van de bedrijven. Dit werkt met een algoritme die steeds slimmer wordt en daardoor dus ook moeilijker te manipuleren.
Facebook stimuleert zo de bedrijven om te gaan betalen voor hun advertenties. De platformen zoals Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter, Pinterest en co worden daarom ook wel “Pay to play” platformen genoemd. Of terwijl, als je af en toe een ad laat zien heb je betere cijfers voor je bereik en engagement. Dat is eigenlijk ook niet zo raar. Want dit is hun verdienmodel en de tijden waar je gewoon een mega grote doelgroep gericht kon aanspreken zonder dat het je geld kost zijn gewoon voorbij. Gelukkig kan social media nog steeds een enorme rol spelen in je communicatie zonder de advertenties. Daarvoor moet je wel hard je best doen. Dat kost tijd en moeite en vereist dat jij je doelgroep echt goed leert kennen en evalueert wat wel en niet werkt.
Hoe kan ik met een organische post nog steeds veel bereik krijgen?
Facebook geeft dus de voorrang aan persoonlijke berichten. En aan berichten die de gebruikers van facebook relevant en interessant vinden. Hoe weet facebook dan wat wij relevant vinden? Door onze reacties en interactie met een bericht te meten. Door een post dus zo in te richten dat je bericht reacties en discussies uitlokt, maak je meer kans om bij mensen op de tijdlijn te verschijnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vraag en antwoord bericht, een persoonlijk bericht over jezelf, haak in op trends en ontwikkelingen in je omgeving, of begin gericht een discussie over een controversieel onderwerp etc. Op deze manier kan je dus nog steeds organisch veel bereik creëren.
Een goede quote hiervoor is ook wel “Don’t forget to be social on social media”. Het klinkt als vanzelfsprekend, maar nog steeds is dit erg belangrijk en mag je dit niet vergeten. Als je namelijk organisch mensen op social media wil bereiken, dan is het vooral belangrijk dat je zelf ook sociaal doet. Dat betekent dus luisteren naar je doelgroep, interactie opzoeken en relaties opbouwen met je volgers. En dus ook antwoorden op reacties die ontvangt, deelnemen aan de discussie en je ook mengen in discussies die ergens anders lopen of reacties op posts van klanten geven.
Zoals je zelf misschien al wel had gedacht gaat dit dus verder dan alleen over je eigen producten praten. Mensen vinden het belangrijk om persoonlijk contact te hebben. Ze willen niet alleen producten zien of kortingen die ze kunnen krijgen. Ze willen weten wat het bedrijf precies doet en vooral ook waarom.
Het was Simon Sinek die al lang geleden de stelling deelde “People don’t buy what you do. They buy why you do it.” Stel jezelf dus eens voor in je post. Laat je gezicht zien, vertel waarom je dingen doet en wat je bezighoudt. Vervolgens kan je naar de mening van je volgers vragen. Zo houd je de interactie en leren je volgers jou kennen. Kruip ook in de huid van je klant. Maak een persona beschrijving en schrijf op waar de klant mee zit, wat die wil weten en wat die interessant vindt. Ga hier vooral op in met je posts.
Social media is voornamelijk bedoeld om sociaal te doen.
Post over dingen waar je volgers interesse in hebben. Of vraag je volgers om hun mening te delen. Reageer vervolgens weer op de reacties die je ontvangt. Zo houd je persoonlijk contact met je doelgroep en maak je jouw bericht lekker interactief. Ondanks dat vooraf inplannen heel handig is moet je toch ook aan zogenoemde webcare doen. Dus je moet je kanalen actief onderhouden en hier ook op aanwezig zijn. Neem dit dus ook mee in de overweging of je nog een kanaal erbij wil gaan doen of niet.
Het kan handig zijn om je posts van tevoren te maken. Dit kan je gemakkelijk doen met facebook creator studio. Zorg er wel voor dat je voor jezelf een duidelijk beeld hebt wanneer je posts online komen. Het kan namelijk handig zijn om de berichten eventjes te volgen als ze net live gaan. Hierdoor kan je snel inspelen op de reacties die er op je bericht komen. Als je op die reacties reageert vergroot je namelijk het bereik wat meer.
Op instagram lijkt het zelfs zo te zijn dat als je binnen een half uur dat de post live gaat zelf niet actief bent het algoritme van instagram de post aan minder mensen laat zien. Dus ondanks dat het inplannen van al je social media inzet heel aantrekkelijk is omdat je het in een keer klaar kan zetten voor de hele maand is dit een moeilijker strategie als je alleen organisch al je volgers wil bereiken of zelfs wil groeien op social media.
Alles draait om de content
Je vraagt je nu vast en zeker nog steeds af hoe vaak je nou iets op social media moet posten? Dat antwoord is eigenlijk niet zo makkelijk te beantwoorden. Er is niet een standaard aantal posts die je bereik beïnvloeden. Je ziet ook vanalles tussen 3 posts per week en 3 posts per dag. Wat zeker is, als je minder dan 3 keer per week gaat posten dan wordt het erg lastig om organisch mensen te bereiken. Dus dan ben je bijna al gegarandeerd afhankelijk van advertenties. Maar als van alle 3 posts het bereik erg goed is, dan kan het ook volledig zonder advertenties goed werken.
Wat wel je bereik beïnvloed is de content van je posts. Je kan dus beter drie keer per week ijzersterke posts maken, die ook daadwerkelijk echt interactie oproepen, dan dat je elke dag iets post waar niemand op reageert. Je wilt dus dat mensen op je bericht gaan reageren, delen, en met elkaar in gesprek gaan in de comments. Pagina’s en profielen die constant veel interactie krijgen hebben een goed bereik. Dus het antwoord op hoe vaak je moet posten ligt ook echt bij hoeveel content ideeën je hebt of kunt verzinnen.
Belangrijk is dus dat je echt gaat nadenken over wat er speelt bij je volgers. Wat vinden jouw volgers belangrijk? Waar willen ze meer over leren? Waar hebben ze een uitgesproken mening over? Zijn er trends en ontwikkelingen die je volgers aanspreken? Die vragen kan je heel goed gebruiken met het maken van een goede post. Zorg ervoor dat je deze inzichten ergens verzameld door bijvoorbeeld een persona op te stellen of een content map te maken.
Toch is het wel handig om in beeld te blijven voor je volgers. Zorg er dus wel voor dat je regelmatig actief bent op social media. Wij raden je toch wel aan om 5 keer per week iets te posten. Om dit wat makkelijker te maken bedenk ik vaak type posts. Deze posts kan je bijvoorbeeld op een speciale dag steeds terug laten komen met een aansluitend onderwerp. Zo heb je bijvoorbeeld posts die producten uitleggen en mensen naar de website moeten sturen altijd in afwisseling met posts die echt op interactie richten. Je kunt dan ook alvast meerdere posts ontwikkelen en klaarzetten via facebook creator studio. Dit scheelt je uiteindelijk ook weer wat meer tijd. Op die manier hou je jouw kanaal namelijk actief en relevant.
Statistieken zijn nog steeds belangrijk
Het is wel belangrijk dat je tussen de posts door heel eventjes de tijd neemt om naar je statistieken te kijken. Hier kan je namelijk veel van leren. Werkt het wat wij aan het doen zijn? Stijgt het aantal volgers? Hoeveel mensen kwamen op mijn website vanuit social media de afgelopen tijd? Hoeveel procent van mijn volgers heb ik eigenlijk bereikt? Dit zijn een paar handige vragen die je jezelf kan stellen als je je statistieken gaat evalueren.
Schrik niet als het bereik nog laag is. Bij grote bedrijven worden met organische posts nog maar tussen de 2 en 10% van de volgers bereikt. Ook dit gegeven wordt sterk beïnvloed door de interactie die gebeurt bij de posts. Hoe meer tijd je dus op social media investeert in interactie, de beter je organisch bereik wordt. Werkt het niet? Dan kan je natuurlijk altijd nog met een advertentie ervoor zorgen dat bepaalde posts echt door al je volgers gezien worden.
Social media squad
Vind je het nog steeds erg moeilijk om dit allemaal op te zetten? Of heb je er eigenlijk helemaal geen tijd voor? Dan hebben wij een goede oplossing voor jou. Bij de social media squad worden studenten of jonge mensen gematched aan ondernemers. De studenten nemen hierbij het beheer (deels) over van de social mediakanalen van de ondernemers. Voor de ondernemers is dit aantrekkelijk geprijsd, terwijl ze weten dat de studenten professionele begeleiding krijgen bij het managen van de kanalen. Voor de studenten is het een leuke en leerzame ervaring en een perfecte bijbaan voor naast de studie.
De student of young professional, waarvan ik er één ben, besteed elke week tussen 3 tot 4 uur aan de social media kanalen van de ondernemer. In deze tijd wordt er in overleg met de ondernemer de social media posts ontworpen (dit zullen ongeveer 4 of 5 posts per week zijn), de contentplanning bijgewerkt, de prestaties gecheckt en de strategie bijgestuurd. Om goed te beginnen wordt er een startmeeting gehouden waarin gezamenlijk met mij (de student), Annika Rettig en de ondernemer een plan opgesteld wordt.
De ondernemer krijgt wekelijks een evaluatie met de vorderingen van zijn kanalen. Hierin ziet de ondernemer wat ik heb gemaakt en of dit daadwerkelijk succes heeft gehad. Ik maak conclusies en pas vervolgens de post strategie voor de komende tijd weer aan. De ondernemer keurt de posts goed en geeft vooraf feedback.
Door deze samenwerking ontstaat een win-win situatie. Ik leer niet alleen over social media marketing, maar ook online marketing door de coaching van Annika. Verder staat de werkervaring goed op mijn CV. Voor de ondernemers is het de perfecte manier om social media voor een deel uit handen te geven. Professioneel en toch voor een aantrekkelijk tarief en met goede resultaten.
Meer weten over de social media squad? Neem dan even een kijkje op deze pagina.