Hoe laat ik mijn website gevonden worden in Google met SEO?

Komt jouw website bij Google goed naar voren? Er zijn namelijk een hele hoop mensen op zoek naar jou. Precies op dit moment! Jij moet alleen ervoor zorgen dat jij op de juiste zoektermen naar voren komt. Daarom kan je in deze blog lezen hoe je de eerste stappen met Search Engine Optimization, ofwel SEO kan zetten.

De rol van zoektermen in SEO

Wellicht kunnen veel van jouw klanten je website nog niet goed vinden omdat je bij de zoektermen die ze gebruiken niet naar voren komt. Of omdat je geen informatie op je website hebt over de problemen waar ze mee zitten. Klanten gebruiken namelijk vaak verscheidene zoektermen om hun probleem op te sporen.

Gelukkig kan je dit veranderen. Door slim in te spelen en je te focussen op deze onderwerpen, is je website straks een stuks beter te vinden. Google is inmiddels namelijk semantisch best goed geworden. Dat betekend dat ze de samenhang van verschillende zoekwoorden al snappen. Als je hierop inspeelt met een goed geschreven blog bijvoorbeeld of door je salespagina net iets aan te passen, dan levert je dat langdurig een hele hoop klanten op! 

Je kan met SEO (Search Engine Optimizing) namelijk verkeer naar je website vanuit google erg verhogen. Dat gaat dan niet over nacht, maar met een langdurige aanpak pagina voor pagina. Zo heb ik laatst voor een klant stap voor stap meerdere pagina’s op hun website verbeterd. We hebben de teksten aangepast, meer tekst toegevoegd, zoektermen in de code gezet en een strategie gekozen. Ze kregen vooraf rond 200 bezoeken per week op hun Duitse website. Daarna zijn we aan de slag gegaan en hebben we rond 25 pagina’s aangepast in hun webshop. Eerst categorie pagina’s, daarna productpagina’s. Nu een paar maanden later krijgen ze 1.000 bezoekers per week op de website, dat is dus een verhoging van wel 500%! 

Maar hoe vind je dan de juiste zoektermen? Welke zijn waardevol voor jouw website en wat doe je dan met deze termen of onderwerpen? Blijf vooral lezen en je krijgt een paar tips mee.

Eerste stappen in SEO

SEO gaat eigenlijk daarom je website zo te verbeteren, dat de zoekmachine hem beter kan lezen. Op die manier weet Google waar je website over gaat en kan de waarde van deze voor bepaalde zoekopdrachten goed inschatten. Google laat je website dan naar voren komen, als Google er zelf denkt dat de zoeker baat zou hebben bij het bezoeken van je website. Ondanks dat je dus bepaalde aanpassingen voor Google maakt moet je dus niet vergeten dat het vooral om de mensen gaat die zoeken. Als die geholpen worden door je website is Google ook blij. De keuzes die je maakt, maak je dus niet alleen voor Google maar ook voor je klanten. 

Om te beginnen verdiep je dus eigenlijk in je klanten. Wat zoeken die op het moment dat ze op zoek zijn naar jouw diensten? Wat zijn de woorden of termen of vragen die ze in google zouden kunnen gebruiken? Hiervan maak je een lijst. Daarna begin je deze termen en vragen in google (tip: gebruik hiervoor een incognito venster van je browser omdat google anders je historie mee neemt) te zetten en te kijken welke resultaten je hiervoor krijgt. Waar kom je wel al naar voren en waar niet? 

Noteer je bevindingen goed en kijk ook goed wat voor andere resultaten in de zoekopdrachten naar voren komen. Verschijnen er bijvoorbeeld afbeeldingen in de zoekopdracht of een kaart? Dit zijn allemaal tips hoe je straks je website beter kan maken. 

Je kan ook alvast even checken wat naar voren komt als je in Google de volgende zoekopdracht invoert “site: www.jedomeinnaam.nl “. Zie je hier een of meerdere van de pagina’s van je website dan is je website goed geïndexeerd. Komt hier helemaal niks, dan moet je de basis nog op oorde krijgen. In dit geval kan je best even met je webbouwer of een online marketing bureau contact op nemen om te kijken waarom je website nog niet goed in Google staat. 

Een belangrijk onderdeel van SEO is dat je Google Search Console gaat gebruiken. Dit is een gratis tool van google waarmee je inzicht krijgt in op welke zoekwoorden je gevonden wordt, maar ook hoe goed je website het op dit moment doet in Google. De algemene statistiek die je in Google Analytics al hebt waarin je organisch verkeer kan filteren wordt dus aangevuld met meer informatie. Meer weten over Google Analytics? Lees dan even een van onze vorige blogs.

Google Search Console bevat alle tools die je nodig hebt om verder aan de slag te gaan met SEO. Je kan deze uiteindelijk ook koppelen met Google Analytics waardoor je dus direct daar kan bekijken waarop je wordt gevonden en waar nog kansen liggen.

Begrijp je klanten -Google suggest & Answer the public

Zoals ik al vertelde is het begrijpen van de zoekopdrachten die je klanten uitvoeren essentieel voor je SEO strategie. Je moet weten wat mensen zoeken en welke dingen spelen bij je doelgroep. Je beantwoord de vragen die je doelgroep heeft met een speciale pagina of blog bericht. Op deze manier kan je deze pagina helemaal optimaliseren voor de specifieke vraag van je doelgroep. Kijk hierbij niet alleen naar de vraag zelf maar ook welke onderwerpen hiermee te maken hebben. Hiervoor kan je de suggesties van google gebruiken. 

Google suggest noem je dit. Je begint met typen van een zoekopdracht in google zoals bijvoorbeeld “zadel paard” en je kijkt goed welke suggesties Google je geeft. Dit geeft je inzicht in wat er vaak gezocht wordt rondom dit onderwerp.

Selecteer je een zoekopdracht, dan geeft Google je onderin ook weer gerelateerde zoekopdrachten die dus te maken hebben met je originele onderwerp. Zo verken je een beetje de gerelateerde onderwerpen van een zoekopdracht.

Met deze inzichten kan je dan aan de slag gaan om een blogartikel te schrijven rondom het onderwerp waarop je graag gevonden wil worden. Bij bepaalde zoekopdrachten geeft Google ook meteen vragen weer die mensen vaak stellen. Als je bijvoorbeeld op “rijlaarzen op maat” zoekt dan vind je volgende inzichten tussen je zoekresultaten:

In een blogartikel probeer je dus de vraag van je klant maar ook de semantisch gerelateerde onderwerpen mee te nemen en te beantwoorden. Dus stel voor je verkoopt rijlaarzen en je klant weet niet zo goed wat hij of zij voor rijlaarzen wilt aanschaffen. Deze vraag kan jij dan vervolgens beantwoorden met het schrijven van een blog over bijvoorbeeld het aanmeten van de laarzen, of het de verschillende soorten materialen, maar ook over de onderhoud van je rijlaarzen. 

Heb je nog geen idee wat de vragen van je klanten zijn, dan kan je ook een andere tool inzetten. Answer the public geeft inzicht in de vragen die gezocht worden rondom een bepaald onderwerp. Trouwens ook een top tool om te gebruiken om inspiratie te krijgen voor je social media posts. Je typt hier een keyword in en de tool laat je veel voorkomende zoekopdrachten verbonden aan dit keyword zien. Het is bij deze tool wel belangrijk dat je even de taal en het land op Nederland zet. Verder is de tool gelukkig helemaal gratis met een max van 3 keywords per dag.

Van zoektermen naar meer organisch zoekverkeer

In het begin had ik het over een verhoging van 500% voor het organische zoekverkeer. Dat klinkt natuurlijk fantastisch. Nu heb je misschien al wat onderwerpen in gedachten en wil je natuurlijk ook gaan voor de 500% verhoging van verkeer. Maar hoe ga je dat dan aanpakken. In de volgende 5 stappen leg ik heel simpel uit hoe je nu verder aan de slag kan gaan met SEO.

Stap 1 – de zoekwoorden in kaart brengen

Zoals ik al had verteld is een logisch begin om te zorgen dat je de zoekwoorden of onderwerpen waar je op gevonden wilt worden in kaart hebt. Je zet deze in een lijst voor jezelf. Daarna zoek je hierbij wat voor dingen je tegenkomt als je deze zoektermen zelf opzoekt, maar kijk je ook naar hoe vaak deze termen worden gezocht – het zoekvolume en hoeveel concurrentie op die termen zit. Hiervoor heb je een tool nodig zoals de zoekwoordenplanner van Google Ads (tip: werkt alleen goed als je een lopende campagne hebt) of  Ubersuggest of een andere SEO tool. Bekijk de cijfers en ga op zoek naar zoektermen met goed volume, minder concurrentie en die qua zoekintentie van de zoekende goed bij jouw zoekopdracht passen. Het kan zijn dat je in de tools ook nog alternatieven tegen komt. 

Probeer je niet te verkijken op de zoekwoorden met hoge zoekvolumes. Vaak zijn dit ook zoekwoorden waar veel concurrentie op is. Het is raadzaam om woorden te gebruiken waar niet heel erg veel op gezocht wordt en waar de concurrentie niet op hoog staat. 

Ook is het handig om een bepaald zoekterm eerst eens in Google in te toetsen, wat krijg je dan voor resultaten? Was dit ook wat je ervan verwachtte? En gaat het ook over dezelfde onderwerpen als jij in gedachten had? De pagina’s die je nu ziet en dus het hoogste scoren geven volgens Google het beste en meest volledig antwoord. Nu is het dus aan jou om te kijken of dat je dit beter kunt of kunt aanvullen met meer informatie. Lukt dat? Dan heb je het juiste zoekwoord.

Stap 2 – hoe goed scoor ik op dit moment?

Als volgende stap ga je wat onderzoek doen in hoe goed je op dit moment scoort voor de zoekwoorden op je website. Welke zoekwoorden komen naar voren en op welke pagina’s wordt welk zoekwoord gevonden? Zo kan je voor jezelf een lijst maken met best scorende pagina’s en pagina’s waar je nog wat aandacht aan wilt besteden. Kijk vooral naar zoekwoorden die op dit moment net op pagina 2 vallen (dus gemiddelde positie hoger net hoger dan 10) of pagina’s waar je van onder op pagina 1 een paar posities omhoog kan kruipen (dus gemiddelde positie tussen 5 en 10). Hier zit de meeste winst te behalen.

Stap 3 – kijk naar de content op de pagina

Vervolgens ga je eens kritisch naar de teksten op je pagina’s kijken. Zijn deze teksten nog relevant of kunnen ze een opschoonbeurt gebruiken? Vaak is het handig om nieuwe teksten te schrijven of teksten aan te vullen. 

Afhankelijk van je pagina type kan ook je strategie iets anders zijn. Je wilt natuurlijk niet dat het verkeer op die pagina’s afneemt. In veel gevallen heeft het met hoeveelheid tekst te maken. Er wordt vaak gezegd dat Google rond 300 woorden nodig heeft om een pagina goed te kunnen lezen. Niet altijd is dat waar, want er zijn ook gerichte pagina’s met minder tekst die goede posities scoren. De hoger de tekst op de pagina staat desto belangrijker wordt die gezien.  Je kunt bijvoorbeeld bij categorie pagina’s van een webshop een korte tekst toevoegen bovenin en onderin de pagina een lange tekst waar je wat meer over het onderwerp kan uitleggen.

Stap 4 –zoekwoorden ook in de code verwerken

Daarna ga je de pagina’s nog verder onderzoeken. Heb je de zoekwoorden ook gebruikt in de alt teksten van de afbeeldingen? En hoe is de SEO-titel van de pagina? Wat voor metateksten heb je gebruikt? En wat heb je ingesteld als H1, H2 en H3. 

De meta omschrijving is het eerste contactpunt tussen jou en je potentiële klant. Dat is het stuk wat in Google getoond wordt namelijk. Een soort advertentie voor jouw pagina. Het is daarom belangrijk om deze goed in te richten. Bij de meta omschrijving krijg je ongeveer 155 tekens om iets over deze pagina te vertellen.

Een paar tips voor het schrijven van de metatags zijn dat je het liefst 1x de zoekterm laat voorkomen waarop je de pagina wil optimaliseren. Zorg er ook voor dat je de 155 tekens slim gebruikt. Je wilt namelijk niet dat je tekst op een spam verhaal lijkt. Ook valt het aan te raden om een call-to-action in je meta omschrijving te plaatsen. Iets waardoor je de bezoekers naar je pagina toe trekt.  Een meta omschrijving telt niet mee voor de ranking maar beïnvloedt hoeveel mensen naar je pagina klikken. Hoe vaak een pagina bezocht wordt is dan weer wel een indicator voor Google. 

Ook de headings op je pagina zijn een belangrijk onderdeel van het optimaliseren van een pagina. Kijk welke headings hoe gecodeerd zijn. Er mag maar één H1 op de pagina gebruikt zijn en het liefst dan met het zoekwoord. De H2s op de pagina tellen ook mee voor waar je pagina over gaat dus ook deze kan je slim kiezen. Een ander belangrijk punt voor SEO zijn de interne links. Deze helpen de zoekmachine beter de website te indexeren en de ranking op die specifieke zoekwoorden te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld je contactpagina, productpagina of een eerdere blog linken in je website. 

Als je een wordpress website hebt, dan is de plug-in Yoast een mooie tool om je pagina’s te verbeteren omdat er een goede SEO helpfunctie per pagina dan ingeladen wordt. Deze vertelt je precies wat je nog kan verbeteren.

Stap 5 – voor SEO moet je geduld hebben

Zoals in de intro al vermeld gebeurd SEO niet in één avond, het is een langetermijnstrategie. Nadat de aanpassingen zijn gedaan is het wachten op resultaat. Blijf in de tussentijd wel je website monitoren, dan kan je in de tussentijd waar nodig nog wat bijsturen en aanpassen. Vaak heb je toch wel echt 2 tot 4 weken nodig voordat je echt resultaat ziet.

Aan de slag met SEO

SEO is dus eigenlijk niet zo heel erg ingewikkeld en met een paar kleine aanpassingen kan je al veel resultaat boeken. Ook is de tijd die je erin steekt het ook echt wel waard. Zo zorg je er namelijk voor dat klanten die nog geen kennis met je hebben gemaakt je wel kunnen vinden. Zo zet je dus voor een lange periode een voortdurende stroom van nieuwe mensen naar je website op. 

Nadat je dankzij SEO een goede positie hebt behaald heb je dus altijd verkeer naar je website zonder dat je ervoor betaald of elke dag iets moet posten zoals bij social media. Natuurlijk is het wel van belang om de resultaten in de gaten te blijven houden en hierop in te spelen. Gelukkig is 1x per maand meer dan voldoende hiervoor.Meer weten over SEO of andere online marketing tips en tricks ontvangen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief! Kijk anders ook eens even bij deze blog van Frankwatching, hier wordt nog meer uitgelegd over SEO.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.