Zoals veel hippische ondernemers, maak jij vast ook wel gebruik van Google Analytics. Google Analytics is echt hét programma om meer inzicht in het bezoek van je website te krijgen. Er zitten echt heel veel handige features en dingen in. Ik ben een enorme Google Analytics fan en nog steeds onder de indruk dat zo een grote en uitgebreide tool volledig gratis te gebruiken is.
Een paar weken terug hoorde ik alleen nieuws die ik echt even met je wil delen. Er komt namelijk een behoorlijk grote verandering op Google Analytics gebied er aan. En ik denk dat het belangrijk is dat je hiervan op de hoogte bent.
In deze nieuwe versie van Google Analytics – met de naam Google Analytics 4 – is niet alleen de layout en de rapporten die je kan maken helemaal anders. Google Analytics 4 heeft ook een compleet ander datamodel. En dat gaat echt ingrijpend veranderen hoe wij naar de statistieken van websites gaan kijken.
In deze blog licht ik kort toe wat er nu precies anders is en waarom je nu al even wat actie moet ondernemen zodat je straks geen spijt gaat hebben.
Grote verandering in Google Analytics maar geen reden voor paniek
Nu zou je misschien denken: oh jee – ik heb net geleerd hoe ik de data uit Google Analytics moet halen en nu komt er een hele nieuwe versie waar ik helemaal weer opnieuw moet beginnen. Geen paniek. Voor nu kan je de oude versie van Google Analytics blijven gebruiken en waarschijnlijk blijft dit voor de komende jaren ook zo. Alleen stopt Google Analytics met alle support van de oude versie – die je trouwens Universal Analytics noemt – en gaan ze nieuwe features alleen nog maar in GA4 uitrollen.
Omdat GA4 en UA in twee verschillende properties geïnstalleerd worden en helemaal apart van elkaar lopen, is het wel handig om nu alvast even bezig te gaan met de installatie van GA4. Op die manier heb je straks als je geforceerd over moet stappen naar GA4 namelijk al historische data in het nieuwe account en verlies je zo alleen nog maar veel oudere data.
En wat super fijn is, in GA4 kan je ook met terugwerkende kracht doelen inrichten en bepaalde dingen meten waardoor het extra waardevol is om er nu voor te zorgen dat er data in komt te staan. Om dit makkelijk te kunnen doen heb je Google Tag Manager nodig.
Hoe je GA4 moet installeren legt Leon je stap voor stap uit in dit artikel van Frankwatching. Hij laat je zien hoe je GA4 aan de praat krijgt en welke instellingen je echt even moet doen. Heel handig en makkelijk te volgen!
Waarom nu ook al GA4 installeren?
Het is niet nodig om meteen al je data te gaan bekijken in GA4, maar het is wel belangrijk om nu alvast de data verzameling aan te zetten. Op die manier heb je straks namelijk al data in deze property staan als de oude Google Analytics niet meer gaat werken. En geloof me, dat wil je echt. Ik installeer nu eigenlijk standaard allebei versies voor klanten. Grappig genoeg is Google al helemaal overgestapt.
Maak je nu een nieuw Google Analytics account aan, dan moet je met een paar extra stappen ervoor zorgen dat je naast GA4 ueberhaupt nog UA kan installeren. Google is dus al volop bezig met het aanjagen van GA4.
Dat is natuurlijk al genoeg reden om hier toch mee aan de slag te gaan. Je kan letterlijk GA4 installeren en het daarna even weer laten liggen voor later. Het inrichten kost niet veel tijd en wordt in het artikel van Leon echt heel mooi stap voor stap uitgelegd.
Zoals ik al zei wordt er een compleet nieuwe property aangemaakt die dus helemaal los staat. En als je data hebt dan kan je ook met terugwerkende kracht bijvoorbeeld conversies of gebeurtenissen instellen en zo echt veel inzicht krijgen.
Als je gebruik maakt van Google Tag Manager dan kunnen GA4 en de oude UA (Universal Analytics) zonder problemen naast elkaar bestaan. Op die manier heb je straks als je echt over moet al data voor direct inzichten in GA4, maar kan je nu nog steeds met UA werken zoals je nu gewend bent.
Weet je nog niet hoe je Google Tag Manager moet inrichten? Neem dan even contact op. Ik richt het graag voor je in. Of als je zelf wil leren hoe het moet kan ik dat natuurlijk ook even uitleggen.
Wat is er dan anders in GA4?
Wat is dan nu precies anders of beter in Google Analytics 4? Wellicht dat je dit nu denkt. Ik ga mijn best doen om dit wat meer uit te leggen. Want ook voor mij is het nog echt nieuw en moet ik ook even kijken wat er nu precies anders is.
Wat sowieso verandert is de manier van data verzamelen- dat wordt namelijk event-driven. De grootste wijziging zit dus in de kern. Universal Analytics (de oude versie) werkte met sessions die gekoppeld werden aan use data. Dus gegevens over de gebruiker die analytics verzamelt uit de cookies of uit de browserinstelling (leeftijd, geslacht en locatie). Sessions waren dan weer een verzameling van gebeurtenissen van een bezoek – zoals pageviews, downloads en aankopen.
Voor websites is dit op zich prima, maar als je apps en one-pagers (websites met maar 1 pagina) wilde meten dan had je toch serieuze beperkingen in Google Analytics. Belangrijke statistieken zoals bounce, time on page en pages per session zijn dan namelijk niet beschikbaar, omdat de gebruiker feitelijk op 1 pagina blijft.
De nieuwe Google Analytics 4
In de nieuwe GA4 worden sessions en pageviews uit elkaar gehaald. Er worden events gemeten die allemaal info doorgeven aan Google Analytics. Een voorbeeld: in de nieuwe versie wordt standaard ook scroll gemeten als parameter en weergegeven in percent_scrolled – dus hoeveel hebben mensen door je pagina gescrold. Dat was voorheen ook mogelijk maar moest je eerst via gebeurtenissen inrichten.
Maar er zijn ook nog een aantal dingen die in de nieuwe versie nog niet zitten. Zoals bijvoorbeeld de integratie met Google Search Console of Bouncepercentage. Google is nog hard aan het ontwikkelen en het is nu al duidelijk dat uiteindelijk alle support en ontwikkeling voor de oude versie gestopt wordt. Je zou dus vroeger of later (waarschijnlijk duurt dit nog een jaar of 2) toch moeten overstappen. En dan is het fijn om direct met data te beginne.
Daarom installeer GA4 nu alvast. En ik hou je natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen en toepassingen van deze nieuwe omgeving.
Wil jij meer van dit soort tips lezen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief!