Doelen stellen

Hoe staat het met jouw doelen als ondernemer voor 2023? 

Binnenkort is het weer zover, het is tijd voor de jaarwisseling! Voor sommigen betekent dat voornemens maken voor het komende jaar. Als ondernemer kan je de jaarwisseling ook gebruiken als een goede gelegenheid om het afgelopen jaar te reflecteren, evalueren en conclusies te trekken voor het nieuwe jaar. 

Zo’n moment is altijd een mooie aanleiding om na te denken over de doelen die je als ondernemer had gesteld voor dit jaar. Hoe ver ben je al gekomen?! Wat zat er mee en wat zat er tegen? En wat wil je zeker graag in het nieuwe jaar bereiken? Of misschien heb je wel helemaal geen doelen gesteld voor jezelf? 

Doelen stellen is niet bij elke ondernemer populair, omdat sommige het spannend vinden om iets op papier te zetten waar ze dan naar toe moeten werken. Want wat als je het niet gaat halen?

Maar weet je dat het daar helemaal niet om gaat?! Want meestal als je een doel niet haalt, dan is er een goede reden voor en dan kan je gewoon even terugkijken en hiervan weer leren.

Schrijf je doelen op!

Nu gaan wij er vanuit dat iedereen wel eens nadenkt over een globale planning of doelen voor de komende periode. De één misschien iets concreter dan de ander. Er is geen goed of fout, doe wat werkt voor jou.

Het is alleen wel zo dat als je doelen niet opschrijft, je meestal 1 jaar later al niet meer weet wat je überhaupt voor ogen had en waarom. Daarom adviseren wij je echt om even stil te staan bij je doelen en plannen en om te proberen om dat op papier te zetten. Daarna mag je het weer wegleggen en over een tijdje kijk je er weer eens naar om te kijken hoe ver je bent gekomen!

Voordat je doelen kunt stellen, is het zinvol na te denken over de volgende vragen:

  • Wat wil ik op lange termijn bereiken?
  • Waarom wil ik het doel bereiken?
  • Wie is er bij betrokken?
  • Waar of hoe ga ik aan dit doel werken?
  • Wanneer wil ik het doel bereiken en;
  • Wanneer ga ik eraan werken?

Denk er ook over na of je een langetermijndoelstelling kan opsplitsen in verschillende kortetermijndoelstellingen. Zo blijf je gemotiveerd, omdat je al onderweg verschillende kleine successen boekt. Een kortetermijndoel kan binnen de komende 3 maanden worden bereikt en is concreet en duidelijk.Vaak kan je een langetermijndoel niet heel erg concreet formuleren, omdat het een ideaal is dat je ergens in de komende 5 jaar wilt bereiken. 

Doelstelling – SMART

Om het bereiken van je doelen nog makkelijker te maken, is het verstandig deze SMART te formuleren. De doelstelling is specifiek, meetbaar, acceptabel, relevant en tijdgebonden. Met deze techniek is het een stuk simpeler om de doelen te bereiken, omdat je precies weet waar je naartoe werkt en hoe je kan controleren of je het doel bereikt hebt. Bovendien zijn deze doelen dan relevant en haalbaar voor je, zodat je gemotiveerd blijft en na een bepaalde tijd kan controleren hoe ver je gekomen bent en wat er nog gedaan moet worden.

Jezelf evalueren

Zoals eerder gezegd, is het belangrijk dat je zowel het langetermijndoel als de kortetermijndoelen opschrijft en visualiseert. Als je volledig gemotiveerd bent, maak je een dagboek of logboek.. Een dagboek is een goed hulpmiddel bij het visualiseren en bereiken van je doelen en prestaties. Je kunt elke dag, elke week, elke maand of ieder kwartaal opschrijven wat je hebt bereikt, hoe tevreden je was met je werk, of je genoeg hebt gedaan om je doelen te bereiken en hoe je bent omgegaan met obstakels. Dan kun je nadenken over wat je beter zou willen doen, wat niet zo goed lukte en welke doelen voor jou misschien makkelijk en welke moeilijk te bereiken waren.

Net zoals je moet opschrijven wanneer je een doel hebt bereikt, moet je ook opschrijven wanneer je een doel niet hebt bereikt. Juist dan! Dan kun je analyseren waarom je het niet gehaald hebt. Welke factoren hebben je in die tijd beïnvloed? Heb je jezelf misschien teveel doelen gesteld? Of was de taak te groot voor de tijd die je jezelf gaf? Of had het een heel andere reden? Misschien was het niet erg realistisch. Er kunnen vele redenen zijn, en een doel niet binnen de gestelde tijd bereiken is helemaal niet erg. Het belangrijkste is dat je nu niet opgeeft! Herschrijf het doel, zodat je het de volgende keer kunt bereiken. Geef jezelf misschien meer tijd of splits het doel op in kleinere doelen. 

Je moet hier regelmatig wat tijd voor nemen, maar het loont de moeite. Je kunt je successen van de afgelopen maanden zien en zien hoe je je ontwikkelt, en dat motiveert! 

Extra tip! Marketingdoelen meetbaar maken

Of je de bovenstaande tips voor het stellen van doelen nou gebruikt voor privé doelen met je paard of voor je professionele doelen is daarbij niet van belang. Belangrijk is dat je doelen formuleert, want zonder doel werk je snel zonder focus op niets concreets. Dan raak je snel je motivatie kwijt, want waar doe je het voor? Schrijf dus je doelen op en formuleer ze concreet en SMART.

Je kan de SMART-techniek ook heel goed gebruiken voor je marketing. Bijvoorbeeld voor je groei op sociale media en je websiteverkeer. Bekijk je data nu in december en neem een kijkje in Google Analytics. Wat zijn de punten waarover je tevreden bent en waar wil je meer aandacht aan besteden? En wanneer wil je je volgende marketing mijlpalen bereiken? Misschien wil je je SEO of je bereik op social media verbeteren? Met Google Analytics kan je veel parameters meten en zien hoe je de afgelopen maanden bent gegroeid. Het is dus superhandig als je Google Analytics hebt ingericht voor je website en het kan je veel inzichten geven. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.