succesvolle google ads campagne

Google Ads – wanneer is je campagne succesvol?

Je hebt je Google Ads campagnes opgezet – en nu? Hoe bepaal je of de resultaten die je behaalt daadwerkelijk goed zijn? Met andere woorden, wanneer is een Google Ads campagne succesvol en wat zijn de benchmarks? In deze blog leggen we uit hoe je dit kunt beoordelen. De benchmarks die we hier delen zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen en data binnen de e-commerce sector.

Bepaal jouw ideale ROAS

Om te bepalen wanneer jouw campagne succesvol is, moet je eerst helder hebben wat jouw ideale ROAS (Return on Ad Spend) is. Hoeveel euro aan omzet wil je minimaal terugverdienen voor elke euro die je uitgeeft aan advertenties? Dit ideale ROAS-doel hangt af van de winstmarge op jouw producten en de hoogte van je overheadkosten. Door dit doel scherp te stellen, weet je precies waar je naartoe wilt werken met je campagne.

In deze blog van Yellow Lab leggen ze uit hoe je jouw ideale doel ROAS kan uitrekenen.

Neem de tijd

Als je net begint met adverteren op Google Ads, is het belangrijk om je campagne minimaal 3 maanden de tijd te geven. Het algoritme heeft namelijk tijd nodig om te leren welke zoekopdrachten in combinatie met jouw advertenties de meeste conversies opleveren. Geduld is essentieel om optimale resultaten te behalen!

Het optimaliseren van je biedstrategie

Afhankelijk van je gekozen biedstrategie is het belangrijk om regelmatig te controleren of deze nog effectief is en, indien nodig, aan te passen of het doel bij te stellen. Elke campagnetype heeft zijn eigen biedstrategieën. Voor webshops is ‘Conversiewaarde maximaliseren’ vaak de beste keuze, waarbij je ook een Target ROAS kunt instellen. Google vereist echter dat je campagne in de afgelopen 30 dagen minimaal 15 conversies heeft behaald om dit in te stellen. Zodra je dit aantal hebt bereikt, geeft Google een advies voor je Target ROAS, gebaseerd op je huidige conversiedata.

Belangrijk: Stel je TROAS niet te hoog in boven het advies van Google. Een te hoge TROAS kan je campagne vertragen doordat Google moeite heeft om die te halen, wat leidt tot minder impressies en klikken. Begin met maximaal 50% boven het advies en verhoog dit alleen als je ziet dat je campagne stabiel deze ROAS haalt. Herhaal deze stap tot je je ideale ROAS bereikt hebt. Bedenk dat de prestaties ook variëren met het seizoen en het concurrerende aanbod. Voor retail-webshops is een ROAS van 7 vaak haalbaar, maar dit kan verschillen per branche en marktvraag.

Andere belangrijke KPI’s

Naast de ROAS zijn er andere KPI’s die je helpen bepalen of jouw Google Ads-campagne goed presteert.

  1. Conversiepercentage: Voor een e-commercecampagne zou het conversiepercentage minimaal boven de 1% moeten liggen, maar percentages tussen de 2% en 3% zijn zeker niet ongewoon.
  2. CTR (Click Through Rate): Dit geeft een goede indicatie van hoe aantrekkelijk je advertentietekst of afbeelding is. Voor een Performance Max (PMax) of shoppingcampagne is een CTR tussen de 3% en 5% ideaal. Bij zoekcampagnes ligt de verwachte CTR meestal rond de 20%. Het verschil in CTR tussen campagnetypes is te verklaren door hun vertoningslocaties. PMax-campagnes worden ook weergegeven op Google Search Partners of het Display-netwerk, waar de CTR vaak lager is, omdat mensen daar niet actief zoeken. Dit kan de gemiddelde CTR vertekend.

Je kunt de Google zoekpartners en het Display-netwerk uitschakelen voor zoekcampagnes of de verschillende CTR’s tussen deze netwerken inzien om een nauwkeuriger beeld te krijgen.

Met deze inzichten kun je bepalen of jouw Google Ads-campagne succesvol is geweest. Veel succes!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.