Influencers

Influencers. Ze zijn tegenwoordig helemaal “hot”. Als je aan jonge paardenmeisjes vraagt wat ze later willen worden, krijg je nu steeds vaker het antwoord “een influencer”. Waar vroeger Anky een groot voorbeeld was en het rijden op Olympisch niveau het einddoel voor velen, zien we dat dit volledig verschoven is. De idolen van tegenwoordig zijn vaak ruiters die niet per se uitsteken met hun sportprestaties, maar juist door het delen van hun – soms wel heel gewone – leven. En heel succesvol ook. Gebruik jij al influencers in jouw marketing strategie?

Influencermarketing


In onze wereld, de wereld van online marketing, lijken influencers steeds belangrijker te worden. De grotere merken kunnen eigenlijk echt niet meer zonder (een aantal) influencers. Influencermarketing is de laatste jaren heel snel volwassen geworden en er ontstaan steeds meer regels omtrent influencermarketing, voor influencers en adverteerders, om samenwerkingen transparant te houden. Vanaf 1 juli j.l. is er voor de grote influencers – die meer dan 500.000 volgers of abonnees hebben op socialmedia-platformen als YouTube, Instagram en TikTok – een pakket aan strengere regels voor sponsorships en reclame bij gekomen.

Tijd dus om dit onderwerp eens verder uit te spitten….


Denk niet te groot

Bij het inzetten van influencers hoef je echt allang niet meer alleen te denken aan de hele grote betaalde influencers, zoals Enzo Knol of Monica Geuze. De perfecte influencer of ambassadeur voor jouw merk of product bevindt zich waarschijnlijk recht onder je neus, in het hart van je doelgroep! En ben je slechts een DM verwijderd van een interessante samenwerking.

Doe bijvoorbeeld eens een oproep voor testers op jouw account en kijk welke reacties daar op komen. Het kan al een hele hoop doen voor je bereik op social media door samen te werken met een aantal van deze “testers” die in ruil voor jouw gratis producten een aantal leuke stories of reels plaatsen. Of doe een leuke winactie met een collega ondernemer. Dit zijn immers ook vormen van influencing. Onderschat de kracht hier van, begin klein!

Wanneer een gebruiker op social media tussen de 100 en 5.000 volgers heeft, dan valt deze in de categorie nano-influencers. Kanalen met 5.000 tot 50.000 volgers vallen in de categorie micro-influencers. De inzet van deze “kleinere” social media accounts kunnen voor jouw merk of product heel veel opleveren! Juist die persoonlijke aanbevelingen van deze accounts werken vaak het beste. Authenticiteit en interactie hebben tegenwoordig namelijk een veel grotere invloed op je engagement, dan het bereik. 

Monica Geuze – bekende grote influencer

Influencerregels.com

Op deze website vind je de belangrijkste regels voor influencers, zoals omschreven in de Mediawet, consumentenwetgeving en de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing.

Op deze handige website staan de regels per kanaal voor je gebundeld. Met handige voorbeelden van vermeldingen en hastags helpen ze influencers om transparant te zijn over reclame in video’s en posts.

Ga je serieus aan de slag met influencers? Het kan zeker geen kwaad om deze website eens te bekijken.

Nog meer tips!

Nu gelden de nieuwe strengere influencer regels binnen de mediawet in principe “pas” vanaf meer dan 500.000 volgers of abonnees en er zijn volgens mij maar weinig influencers binnen de hippische wereld die dit halen (al zit Matt Harnacke er al akelig dichtbij met zijn YouTube account).

Wat vooral belangrijk lijkt te zijn is dat een influencer duidelijk moet zijn over wanneer hij of zij reclame maakt, rekening houdt met minderjarige kijkers en duidelijk kenbaar wie je hij of zij is.

Voor samenwerkingen met influencers op kleinere schaal heb ik een aantal belangrijke tips/do’s voor je:

1. Duidelijke afspraken
Maak duidelijke afspraken. Het klinkt zo logisch, maar het is echt belangrijk om duidelijk op papier te zetten en uit te spreken naar elkaar wat de verwachtingen zijn. Hoeveel posts/stories/video’s maakt de influencer, in ruil voor wat? Hoe vaak?
Leg dit vast in een contract of vraag bijvoorbeeld om een offerte. Behandel de samenwerkingen als een professionele uitwisseling van diensten. Het kan een hoop vervelende situaties voorkomen!

2. Zorg voor een goede briefing
Om als influencer te kunnen leven van je werk, moet je voldoende samenwerkingen hebben met bedrijven. En des te meer samenwerkingen dat worden, des te minder tijd blijft er over voor zo’n influencer om zich écht goed te verdiepen in het product of het merk dat op dit moment gepromoot moet worden. Zo komt het wel eens voor dat influencers de briefing niet goed lezen of het kan dus gebeuren dat ze een boodschap eruit sturen die niet helemaal klopt. Soms komen hierdoor de USP’s (Unique Selling Points) van het product niet helemaal goed uit de verf. Hartstikke zonde en een gemiste kans voor zo’n merk die samenwerkt met influencers!

3. Zorg voor terugkoppeling van resultaten

Door dat drukke bestaan, gaan influencers na de samenwerking vaak direct door met andere dingen. Dan kan het toch wel eens voorkomen dat er na zo’n campagne helemaal geen terugkoppeling volgt vanuit de influencer. Waren er veel reacties? Wat heeft het opgeleverd? Wat hebben wij geleerd? Wat kunnen we hiervan meenemen naar de andere communicatie rondom het merk?
Allemaal punten die voor mij als online marketeer en ondernemer juist super belangrijk zouden zijn, wanneer ik samenwerk met een influencer om mijn product of merk onder de aandacht te brengen.

Maak dus ook hier afspraken over bij aanvang van de samenwerking of zorg dat je resultaten kan meten (bijvoorbeeld met UTM-tags bij links) of een bepaalde kortingscode waardoor je kunt zien hoeveel aankopen er vanuit de influencer actie zijn onstaan.

BONUS TIP! Instagram Collabs
Wist je dat je tegenwoordig nog makkelijker samenwerkingen kunt doen op Instagram? In plaats van dat je andere mensen tagt in een post of video, kun je diegene nu ook uitnodigen als “collaborator” en dan zal de naam van diegene ook bovenin het scherm verschijnen als mede-auteur van de post! En niet alleen staan jullie beide namen dan bovenaan, de post komt terug op jullie beider feed en je deelt de likes en opmerkingen. Op die manier kun je dus gebruik maken van het bereik van iemand anders (zeker als die een groter bereik heeft dan jij).

Wanneer je een post of reel maakt, kun je klikken op “personen taggen” en vervolgens op “bijdrager uitnodigen”. Let op! Dit werkt alleen met bedrijfsaccounts en alleen wanneer de coauteur het verzoek tot samenwerking accepteert in Instagram.

Succes en veel plezier!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.