Waarom je blogs moet hebben op je website

Waarom je blogs moet hebben op je website

Hoeveel blogs heb jij op je website staan? Besteed je hier veel tijd aan? En weet je wel precies wat een blog kan doen voor je website?

Voor de vindbaarheid in Google van jouw website (ook wel SEO genoemd in marketingtermen) is bloggen ontzettend interessant. Het is namelijk dé uitgelezen plek om zoekwoorden te plaatsen, waar jij graag op gevonden wilt worden. Een logisch begin is dan om te zorgen dat je de zoekwoorden of onderwerpen waar je op gevonden wilt worden in kaart hebt. Vervolgens kun je over deze onderwerpen blog(s) schrijven, waarin je de zoektermen verwerkt en deze publiceer je op je website. Op die manier zal Google doorlinken naar jouw blog als iemand op dat bepaalde zoekwoord zoekt. En als ze dan eenmaal op jouw website zijn, hoop je natuurlijk dat ze doorklikken en doorlezen…

Wil je meer weten over hoe zoekmachinemarketing precies werkt? Annika schreef hier al een keer een uitgebreide blog over. Meer tips over bloggen specifiek en wat het kan doen voor je website, volgen in de rest van deze blog.

Zoekwoorden onderzoek

Stap één is dus om te zorgen dat je de zoekwoorden of onderwerpen waar je op gevonden wilt worden in kaart hebt. Dé tool die ik altijd gebruik als ik zoekwoorden onderzoek doe, is Ubersuggest van Neil Patell. Deze website is echt super handig om keyword ideeën op te doen, te zien hoe een bepaald zoekwoord scoort in Google en het geeft je ook andere informatie over hoe jouw website scoort op SEO (denk aan bijvoorbeeld backlinks).

De gratis versie biedt al enorm veel mogelijkheden en er is ook een Google Chrome extensie van.

Het is dus best leuk om hier eens op te gaan rondkijken en te kijken hoe jij de vindbaarheid van jouw website nog kunt verbeteren!

Vier tips voor bloggen op je website

Vind je het lastig om te starten met bloggen? Weet je niet waar je blogs over moeten gaan of waar je op moet letten? Met deze vier tips kom je denk ik al een heel eind!

Tip #1: Kwantiteit vs. kwaliteit?!

In het geval van bloggen is het lastig om te zeggen welke van deze twee nou belangrijker is. Natuurlijk moet de kwaliteit van je blog goed zijn! En dan heb ik het over een aantal simpele dingen: de leesbaarheid van de tekst (gebruik alinea’s! en schrijf jouw eigen taal), de grootte van de blog (minimaal 300 woorden) en het onderwerp moet natuurlijk relevant zijn. Maar in het geval van kwantiteit is er ook wel iets te zeggen: Google vindt het ook fijn als websites regelmatig nieuwe content op hun website zetten en beloont dat ook door hen hoger in de zoekresultaten te zetten. Dus probeer minimaal 1x per maand een nieuw blogartikel te schrijven. Vaker mag natuurlijk ook!

Tip #2: Waarde

Een blog schrijf je niet alleen om het schrijven of omdat het nou per se zo goed is voor je SEO. Natuurlijk moet er in je blog wel iets van waarde zitten! Bepaalde kennis die je wil overbrengen op je websitebezoeker of klant, leuke tips, een infographic of informatie over jouw product bijvoorbeeld. Een goede blog linkt ook altijd naar meerdere bronnen buiten de website. En binnen jouw blog kun je ook weer doorlinken naar andere blogs die je hebt geschreven. Zorg hoe dan ook dat er een bepaalde vorm van waarde in je blog zit.

Tip #3: Onderwerp kiezen

Eén van de moeilijkste dingen van het schrijven van een blog is het kiezen van een onderwerp. Maar heel moeilijk hoeft dit niet te zijn! Heb je bijvoorbeeld een hele interessante nieuwsbrief geschreven of social media post over een bepaald onderwerp? Kwamen er veel reacties op vragen op? Dit kun je dat onderwerp echt nog wel een keer gebruiken voor een blog! En zorg dat je altijd “om je heen blijft kijken” voor onderwerpen. Zo kom je vast ineens iets interessants tegen op social media óf in een nieuwsbrief van iemand anders wat jou weer kan inspireren voor een blogonderwerp.

Tip #4: Naamsbekendheid of autoriteit

Blogs kunnen er ook voor zorgen dat je meer naamsbekendheid krijgt. Zeker ook door bijvoorbeeld een gastblog te plaatsen op een ander kanaal, waardoor jouw naam weer even voorbij komt. Op die manier wordt jij ook gezien als “expert” of “autoriteit” op een bepaald gebied. Of andersom: vind je het écht lastig om te bloggen of ben je er zelf gewoon niet goed in? Vraag eens een ander om een gastblog te schrijven voor jouw website!

Bonustip: hergebruiken!

Heb je een leuke blog geschreven? Hier kun je natuurlijk ook weer een bericht over plaatsen op je social media kanalen of je kunt er naar verwijzen in je nieuwsbrief. Probeer op die manier je content te hergebruiken, zodat je niet steeds opnieuw het wiel aan het uitvinden bent.

Succes!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Alle twee weken een update over online marketing

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.